8,8!

Verbruik verwarmingssysteem waterbedtype

Daar een waterbed bijverwarmd moet worden zult u altijd te maken hebben met energiekosten. 's Zomers zullen die het laagst tot verwaarloosbaar zijn, net als bij uw gasrekening. Daarom zijn er onderzoeken gedaan waarin waterbedden gedurende een periode van minimaal 14 maanden werden getest op verbruik. Dat betrof het wat oudere hardside waterbed, waarbij het gemiddelde verbruik over een jaar op 725 kWh uitkwam.

Ongeveer gelijktijdig is dat voor de softside waterbed variant ook gedaan en kwam het gemiddelde op 320kWh per jaar, dat is dus ruim minder dan de helft, een van de redenen waarom een hardside waterbed nauwelijks nog wordt verkocht sinds 1993.

De verwarmingssystemen zijn de afgelopen jaren diverse malen aangepast naar een betere werking met een lager vermogen, goed voor uw portemonee.

Uiteraard is het verbruik sterk afhankelijk van de manier waarmee u met uw waterbed omgaat. Los van de gekozen bedtemperatuur zijn met name het laten luchten van het bed, de ventilatie van de kamer en de omgevingstemperatuur de belangrijkste factoren. Kijk eens op het vorige menublad of pagina 'Tips' voor informatie.

 

Bron hardside cijfers: Nuon Rapport energieverbruik 18 waterbedden, H. Huisman, november 1993
Bron softside cijfers: Tijdschrift Energie&Water, voorlichtingsblad Nutsbedrijven in de provincie Noord-Brabant, nummer 82 herfts1993, pag.2