8,8!

Vermogen verwarming waterbed

Als aangegeven zijn er diverse verschijningsvormen van verwarmingssystemen voor waterbedden. Per type matras en afhankelijk van de omvang en de mate van stabilisatie wordt u door Waterslaper geadviseerd bij de keuze van een systeem. Er zijn o.a.:

  • kleinere verwarmingssystemen voor 1-persoons waterbedden, al dan niet met trafo (steeds moeilijker te verkrijgen)
  • de meeste systemen voor uno matrassen kennen een vermogen van 240W, deze worden ook vaak gebruikt voor dual matrassen vanwege het uitlopen van kleinere systemen
  • voor de wat grotere of zwaar gestabiliseerde matrassen zijn er ook 320W verwarmingssystemen verkrijgbaar, die hun werk daardoor wat sneller doen

Het is een misvatting en pertinent af te raden om onder een dual watermatras 1 systeem te gebruiken en dat in het midden te leggen.
Een verwarmingsplaat wordt verwarmd en gekoeld door het water, dat daarmee temperatuur overneemt van die plaat, dit wordt gestuurd door de thermostaat. Tussen de matrassen van een dual waterbed is echter altijd een ruimte waar de plaat niet in contact is met de matras. Die plaat wordt daar niet gekoeld, waardoor er een hotspot optreedt die een oververhitting kan veroorzaken en uitvallen (ingebouwde veiligheid) van het systeem tot gevolg zal hebben. U moet dat het verwrmingselement dan alsnog vervangen door twee stuks. Twee voor de prijs van drie zeg maar!

Voorbeelden van meting van een Keratec verwarmingssysteem 240W in een dual bed (2 matrassen): De data zijn van de herfst 2023 op dagen met een dagtemperatuur buiten van 8 - 10 graden.